Kruidentherapie

Een van de belangrijkste onderdelen van de traditionele Chinese geneeskunde is de kruidentherapie. Chinese kruidengeneeskunde gaat uit van de eigenschappen van de plant. Deze genezende eigenschappen kunnen een belangrijke werking hebben, waardoor uw klachten verminderen. De Chinese kruiden worden ingezet om het lichaam in balans te brengen. In de oudheid werden deze kruiden al gebruikt, zowel als geneesmiddel bij bestaande klachten als preventief.

De Chinese kruiden zijn geschikt voor de behandeling van diverse klachten:
* Chinese kruiden kunnen gebruikt worden als de lichamelijke energie te laag is en u vaak vermoeid bent. Dergelijke behandeling met Chinese kruiden is een effectieve en gezonde manier om deze tekorten aan te vullen.
* Chinese kruiden werken zeer goed bij het chronisch aandoeningen, waarbij ze de hitte elimineren en het lichaam voeden.
* Andere verkoelende Chinese kruiden kunnen ingezet worden wanneer u last heeft van opvliegers, een constant dorst gevoel, overvloedig zweten tijdens de nacht of eczeem.
* Daarnaast bestaan er verwarmende Chinese kruiden voor klachten als nachtelijk (bed)plassen of kouwelijkheid.
* Ook zijn er kruiden die het bloed en de spieren voeden voor een betere nachtrust of een verbetering van sportprestaties.
Voor alle soorten klachten zijn er verschillende kruiden met specifieke eigenschappen.

De kruiden worden altijd persoonlijk afgestemd volgens een diagnose uit de traditionele Chinese geneeskunde. De kracht van de Chinese kruiden is dan ook dat er voor ieder individu een specifieke samenstelling wordt bepaald, welke past bij die persoon en zijn of haar klachten op dat moment. Tijdens het traject van de behandeling wordt de receptuur aangepast wanneer de symptomen veranderen.

Kruidentherapie kan op verschillende manieren toegepast worden:
* De kruiden kunnen ingenomen worden, rechtstreeks of via het toevoegen aan thee.
* De kruiden kunnen via de huid in het lichaam gebracht worden d.m.v. een voet bad of het nemen van een ligbad.

Een voetbad is uiterst geschikt wanneer de patiënt last heeft van koude handen en/of voeten.
Een ligbad is aangewezen bij vermoeidheid, algemene pijnen, slapeloosheid, stress of gewoon om tot rust te komen en te relaxen.