Cupping

Binnen de Chinese geneeskunde is cupping een veelvuldig gebruikte “zuigtechniek”, die ontwikkeld werd om toxines (gifstoffen) en spierkrampen vanuit diepere lichaamsweefsels naar het huidoppervlak te trekken. Cupping betekent het plaatsen van ‘cups’ of kopjes op het lichaam.

Cupping is een vorm van acupunctuur die gericht is op de beweging van de energie, het bloed en de lichaamsvloeistoffen. Lichaamscellen gebruiken zuurstof en geven kooldioxide af. Wanneer lichaamsenergie geblokkeerd raakt, functioneert een cel minder goed en hopen gifstoffen zich op. De pijn die we ervaren impliceert een blokkade in de energiestroom. Toxines, in spieren en gewrichten, worden niet altijd even makkelijk door het lichaam afgebroken, wat voor verdere blokkades en ongemakken kan zorgen.

Door het plaatsen van cups, welke zich vastzuigen op de huid, wordt energie en bloed getransporteerd naar een plaats waar de verstorende energie het lichaam kan verlaten via de poriën.

Het lichaam wordt eerst ingemasseerd met massageolie, waarna de cups worden aangebracht op strategische plaatsen. Onder de cups treedt er een zeer sterke doorbloeding op.

Cupping heeft een enorme dieptewerking en is vooral effectief in de bestrijding van pijn.

Wanneer kiezen voor een cupping behandeling?

* Bij spierspanning: Elke fysieke of psychische belasting of trauma (ongeval) wordt in het lichaam opgeslagen en zal, als ze onverwerkt blijft of verdrongen wordt, aanleiding geven tot een blokkage of verharding.
* Bij problemen met de doorbloeding: slecht transport van zuurstof in het bloed.
* Reuma: ziekte die pijn en/of misvormingen veroorzaken in gewrichten, kapsel, de spieren, de pezen, slijmbeurzen en botten.
* Bij bronchiale klachten: astma, chronische hoest, verkoudheid of beginnende griep
* Bij rug-, nek- en schouderklachten
* Hoofdpijn en/of migraine
* Pijnlijke menstruatie
* Maag- en darmklachten of zwakke spijsvertering

Cupping kan bovendien helpen:
* Bij stoppen met roken
* Als aanvulling bij cellulitis- en andere afslankbehandelingen, omdat de cups vocht en vet makkelijker verwijderen uit de cellen.

Wanneer is cupping af te raden?

* Bij zwangerschap
* Bij tuberculose (besmetting door tuberkalbacterie)
* Bij tumoren (kanker)
* Bij melanomen (gezwel uit pigmentcellen in moedervlekken)
* Bij littekens
* Bij koorts
* Bij inname van bloedverdunners
* Bij huidallergieën