Guasha

Guasha is een behandeling waarbij de huid “geschraapt” wordt met een schraper. Eerst wordt er olie op de huid aangebracht om deze te beschermen en dan begint de therapeut op deze plaatsen met een speciale schraper, vervaardigd uit jade, hoorn of metaal, te “schrapen”. De huid wordt hierdoor rood en op de plaatsen waar blokkaden (afvalstoffen) zijn, verschijnen “bloeduitstortingen” (sha) in de huid (niet op de huid) variërend van diep rood tot paars. Aan de kleur van de sha kan men zien of het een recente- of een chronische stagnering is. Hoe donkerder de vlek, hoe chronischer. De kleur kan variëren van licht rood tot donkerrood, maar ook blauw, paars en zelfs zwart. Bij een normale conditie verdwijnen de rode delen volledig binnen 3 tot 7 dagen.

Als men zich vaker laat behandelen met guasha, krijgt men steeds minder rode vlekken, wat betekent dat het lichaam weer gezond wordt. Het schrapen samen met de werking van de olie zorgt voor ontgifting van het lichaam.

Guasha kan zowel preventief toegepast worden, als manier om daadwerkelijk een klacht te verhelpen of een ziekte te verlichten en/of te genezen. De lijst van klachten en ziekten (ongeveer 400) die met Guasha behandeld kunnen worden is te lang om hier beschreven te worden maar bestaat o.a. uit:
* alle pijnsyndromen
* nek- en schouderklachten
* hoofdpijnen en migraine
* rugklachten
* RSI (repetitive strain injury)
* stress, burn-out
* reumatische klachten
* astma
* verteringsstoornissen
* stofwisselingsstoornissen
* hoge bloeddruk
* chronische vermoeidheid


Guasha wordt meestal toegepast voor fysieke klachten om blokkades op te heffen en het lichaam te revitaliseren. Het lichaam wordt weer vitaler doordat er een betere doorstroming plaatsvindt van bloed en energie en omdat afvalstoffen opgeruimd worden. Het zenuwstelsel kan hierdoor beter gaan functioneren.

Juist omdat er een betere doorstroming van bloed en energie ontstaat en doordat het zenuwstelsel beter gaat functioneren revitaliseert het hele lichaam, ook het mentale/psychische gedeelte. Guasha veroorzaakt een soort prikkeling bij mentale/psychische blokkades waardoor een soort zelfreflectie optreedt die bewustwording tot gevolg heeft.